Ti gode råd så du undgår hackerne på sommerferien

Det handler om at tage sine forholdsregler, hvis man vil kunne slappe helt af på årets sommerferie. Foto: Shutterstock

Har du husket at tage backup af dine vigtige filer inden turen går sydpå? Og tænker du over, hvad du lægger på Facebook på rejsen, og hvilken betydning det kan få? Læs med her hvis du vil forberede dig så godt som muligt på at undgå at blive hacket på din ferie.

Sommerferien er lige om hjørnet og mange danskere ser muligheden for at glemme den travle hverdag ved at pakke kufferten og tage et smut sydpå.

Noget som de fleste aldrig glemmer at tage med på ferien er det digitale udstyr.

Efter en hel dag fyldt med en masse indtryk, er der mange der foretrækker at tjekke sin mail eller se hvor mange likes det seneste Facebook-billede har fået. 

Der kan dog være faldgruber, når man medbringer sin smartphone, tablet eller laptop på ferien. Så inden du logger på det første trådløse netværk du finder, så læs med her, hvor it-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365 giver dig 10 råd til, hvordan du bedst muligt kommer gennem sommerferien med dit digitale udstyr.   

1. Tag altid en backup inden afrejse

Inden afrejse er det altid en god idé at tage en backup af dine vigtige filer, billeder og alt det du ikke vil miste i tilfælde af at dine personlige data bliver stjålet enten fysisk eller online. Du kan bruge en ekstern harddisk eller uploade i skyen. Så kan du tage afsted på ferie med ro i sindet, hvis uheldet skulle være ude.

2. Beskyt dine digitale enheder

Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Installér også et antivirus-program. Ikke bare på computeren, men også på din smartphone og tablet.

3. Find din mobiltelefon

Indstil din mobil, så du kan spore hvor den er, hvis den bliver stjålet. Du har også mulighed for at slette al data på den, selvom du ikke er i nærheden af den. Hav også et telefonnummer klar, som du kan ringe til for at spærre dit sim-kort, hvis det skulle blive nødvendigt.      

4. Slå tilkobling af automatisk wifi fra

Gå ind under indstillingerne på din mobil og tablet og slå funktionen fra, der automatisk kobler dig på trådløst wifi. Ellers kan du risikere, at den leder efter trådløse netværk, uden du lægger mærke til det. Sørg også for at din internetdeling er slået fra.

5. Pas på falske wifi-netværk

Det kan være fristende at logge på det første gratis wifi-netværk du finder, men du skal passe på falske netværk, der er styret af it-kriminelle. Hovedreglen er, at du aldrig skal logge på et netværk, hvis ikke du ved, hvem udbyderen er. Når du leder efter wifi-netværk på dit hotel, bør du få en ansat til at bekræfte det præcise navn på netværket. På den måde undgår du at logge på et falsk netværk, som en hacker har oprettet for at snyde dig. Især i områder med mange mennesker opretter it-kriminelle ofte falske netværk, hvor de venter på turister, der logger på, så de kan forsøge at stjæle personlige oplysninger. Det bedste du kan gøre er at undlade at logge på trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode.

6. Surf sikkert 

Undgå at logge på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger som dit CPR-nummer eller NemID. Undgå at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet, når du surfer på et fremmed netværk.

7. Tænk over Facebook-opdateringer

Meget taler for at det er en god idé at vente med at uploade feriebilleder på Facebook til du er hjemme igen, da tyve kan følge med, hvis ikke du har styr på dine privatindstillinger. Hvis du ”tjekker ind” og uploader billeder, så dem derhjemme kan følge med, så sørg for at dine privatindstillinger er indstillet til, at det kun er dine venner, der kan se dine opslag. Tænk også over hvilke informationer du videregiver, så du ikke skriver på din venindes væg, at ekstranøglen ligger under måtten, så hun ved det, når hun skal vande blomster.

8. Brug en VPN-løsning

En god idé er at benytte sig af en VPN-løsning, så det bliver sværere for it-kriminelle at spore din mobiltelefon, tablet eller laptop. Med en løsning som denne bliver internettrafikken krypteret, hvorfor det næsten bliver umuligt for svindlerne at komme i kontakt med dine personlige data. 

9. Pas på falske apps

Mange turister downloader apps i udlandet for at få gode råd til at finde de bedste restauranter, oversætte sprog, læse anbefalinger fra de lokale eller til at finde rundt i byen. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvem udbyderne til de forskellige apps er, da det kan være svindlere, der står bag. Kig gerne efter appens anmeldelser og antal hentninger før du downloader den.

10. Brug stærke passwords

Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er stærke passwords. Med passwords der er svære at knække, bliver det langt sværere for it-kriminelle at få adgang til dine digitale enheder. Brug derfor både store og små bogstaver, tal og tegn og lav dine passwords af minimum 10-12 tegn. Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalpe”. Generelt er det en god idé at ændre passwords regelmæssigt, især når du er kommet hjem fra en ferie. Har du været logget på forskellige netværk, kan du risikere, at dine private oplysninger er blevet opsnappet, men først bliver misbrugt på et senere tidspunkt.