Miniguide til at gendanne tabt data

Foto: annoncør

Sponsoreret indhold

Er der sket det, der bare ikke må ske? Har du mistet vigtige data fra din PC? I så fald er det ikke sikkert, at dine data er væk for evigt. Omvendt kan det heller ikke garanteres, at det kan genskabes.

Herunder kan du blive klogere på, hvad der skal til, hvis du skal bære dig ad med at gendanne tabt data. Er du heldig, kan det faktisk lade sig gøre på få minutter, hvis blot du har de rette værktøjer.

Stop med det samme

Hvis du ønsker at gendanne tabt data, er det vigtigt, at du omgående stopper med at bruge den computer eller det drev, det drejer sig om.

Det er særligt vigtigt, hvis der er tale om en harddisk, der er blevet ramt af en mekanisk fejl. Hvis du fortsætter med at bruge den, med et defekt læsehoved eller intern fysisk skade, vil det udelukkende medføre, at problemet forværres.

Hertil bør du huske, at moderne styresystemer stort set hele tiden skriver data til diskenheder. Ligeledes er det også meget normalt, at der ofte sker download af softwareopdateringer i baggrunden, hvilket kan overskrive dine tabte data.

Det er også vigtigt, at du stopper med at bruge e-mailklienter og browsere, da de bruger diskenheder som et midlertidigt lager for bl.a. vedhæftede filer og websider. Jo mere du bruger din PC, desto flere data skrives der på diskenheden, og det øger risikoen for, at de slettede data overskrives.

Bedste resultat opnås af en specialist

Vil du være sikker på, at du har de bedste forudsætninger for at få succes med at genskabe dine data, bør du overlade det til en specialist. Med professionel dataredning er der nemlig bedre chancer for, at du får en større del af dine data tilbage.

Vil du overlade det til en professionel, er det vigtigt, at du slukker for din PC, lige så snart du oplever datatabet. Tænd den ikke igen, før det er tid til at aflevere den til specialisten. GladTeknik er en af de specialiserede reparatører, der vil være oplagte at kontakte i sådanne situationer.

Kan man gendanne tabt data selv?

Vil du forsøge at gendanne tabte data på egen hånd, skal du bruge et stykke software til formålet. Der findes flere programmer, der kan bruges til dette formål, hvilket blandt andet omfatter UndeletePlus til Windows, Recuva til Windows og Data Rescue 3 til Mac.

Afhængigt af diskenhedens kapacitet, hastighed samt mængden af slettede data, der skal genskabes, kan det tage fra få minutter til flere timer at scanne samt gendanne de slettede filer.

Vær desuden opmærksom på, at det ikke altid er muligt at genskabe de tabte data. I de fleste tilfælde vil dataene desuden blive gendannet uden de oprindelige filnavne, ligesom der er en risiko for, at en del af filerne kan være ødelagte eller ikke kan gendannes. Derfor skal man ikke glæde sig for tidligt.