Forbered dig bedst muligt på rejser efter Brexit

B-ordet. Ja, Brexit. Det har fyldt meget i den offentlige debat de seneste år. Og forvirringen synes at være total. For hvad vil Brexit helt konkret komme til at betyde for rejsende?

BCD Travel kommer her med sit bud på, hvordan du bedst forbereder dig. 

Storbritannien og EU skal forhandle og sikre, at de fremtidige samarbejdsforhold falder på plads. Det vil ske i en 11-måneders overgangsperiode, og succesen vil afhænge af, om man bliver enige om en handelsaftale. Uden en sådan kan en såkaldt hård Brexit være resultatet. Altså at Storbritannien forlader både det indre marked og EU's toldunion uden en aftale.

Hvordan kan du forberede dig? Læs med her. 

Grænsekontrol: Du skal have god tid

Flytrafikken mellem EU og Storbritannien fortsætter som hidtil og påvirkes sandsynligvis ikke før udgangen af 2020. Der er dog risiko for forsinkelser og uregelmæssigheder, især mellem Storbritannien og EU. I tilfælde af en hård Brexit vil grænsekontrollen i lufthavne og på Eurostar-togstationer sandsynligvis blive påvirket helt umiddelbart. Derfor råder erhvervsrejsebureauet til, at rejsende fra alle lande sætter god tid af til immigration og sikkerhedskontrol.

Rejsedokumenter: Er Id-kortet tilstrækkeligt?

EU-borgere har i øjeblikket brug for et gyldigt pas eller identitetskort (Id-kort) for at komme ind i Storbritannien. I overgangsperioden vil Id-kortet fortsat være et gyldigt dokument ved indrejse eller udrejse fra Storbritannien, men efter 2020 vil EU-borgere sandsynligvis ikke længere være i stand til at rejse til Storbritannien alene med et Id-kort. Her skal et gyldigt pas være på plads i tasken. 

Sundhedsforsikring: Hvis du skal være på den sikre side.....

Det europæiske sundhedsforsikringskort (EHIC) giver kun et NHS-hospital i Storbritannien mulighed for at hjælpe et EU-medlemsland til behandling af dets borgere og vice versa. Det vil indimellem betyde, at man ikke nødvendigvis behøver at benytte sin rejseforsikring. I tilfælde af en hård Brexit er EHIC-kortet dog ikke længere gyldigt i Storbritannien.

Mobil roaming: Pas på, det kan blive dyrt

Gratis mobil roaming, mens man er i Storbritannien, skulle fortsætte indtil udgangen af 2020. Individuelle televirksomheder beslutter herefter, hvordan de vil håndtere dataafgifter efter Brexit. Det er muligt, at de vil nå en særskilt EU-aftale.

Hotelovernatninger

I tilfælde af et Brexit uden forhandling med EU kan London komme til at opleve et fald i efterspørgslen, der kan komme til at resultere i, at hotellerne vil sænke priserne. Men britiske hoteller er stærkt afhængige af arbejdskraft fra EU-lande, som kunne blive en mangelvare. For lidt arbejdskraft vil øge hotellernes omkostningsniveau, og hoteller vil som følge heraf blive nødt til at beslutte, om de vil hæve satserne for at dække deres højere omkostninger eller sænke dem for at vinde mere forretning.