Madspildsbutikken Wefood fordobler omsætningen

Foto: Shutterstock.com

Danskerne er for alvor gået ind i kampen mod madspild – i 2018 blev 173,3 ton mad reddet fra skraldespanden i Wefoods madspildsbutikker.

Cirka en tredjedel af al verdens mad ender i skraldespanden. Det er en helt unødvendig belastning for klimaet, som ifølge den grønne tænketank Concito svarer til CO2-udledningen fra hele verdens transportsektor.

Men i 2018 tog danskerne for alvor kampen op mod madspild.

Således steg omsætningen i Folkekirkens Nødhjælps madspildsbutikker Wefood fra godt 2 millioner kroner i 2017 til næsten 4,3 millioner i 2018. En stigning på 106,65 procent.

”Jeg er utroligt stolt af resultaterne,” siger Jan-Martin Mikkelsen, som er Wefood-ansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp.

Han forventer, at succesen vil fortsætte i det nye år.

”Jeg synes, vi er kommet godt i mål i 2018, og jeg forventer, at vi bliver endnu bedre i 2019, hvor vi desuden forventer at åbne to butikker mere.”

Ny Aarhus-butik flyvende fra start

En af forklaringerne bag den eksplosive vækst er, at Wefood den 29. maj åbnede sin tredje butik, denne gang i Aarhus.

Aarhusianerne har taget fantastisk godt imod madspildskonceptet og reddet over 45 ton mad fra skraldespanden. Det er næsten lige så meget som i den oprindelige Wefood-butik på Amager – på næsten den halve tid!

Københavnerne har dog også optrappet kampen mod madspild. Wefood Amager øgede omsætningen med 71,4 procent, mens butikken på Nørrebro topper med en omsætning på over 1,9 millioner kroner.

”De flotte resultater viser, at danskerne virkelig har taget sagen til sig og fået øjnene op for, hvordan madspild belaster vores miljø og klima,” siger Jan-Martin Mikkelsen og sender en særlig tak til de frivillige i Wefoods butikker.

”Jeg vil gå så langt som til at kalde dem Danmarksmestre i frivilligt arbejde,” lyder det.

I alt blev der i Wefoods tre butikker solgt 173,3 ton mad i 2018. Mad som ellers var endt i de danske skraldespande.

Wefood er et madspildskoncept, som slog dørene op for første gang i 2016. Butikkerne sælger overskudsvarer, der ellers var blevet kasseret af supermarkeder på grund af for eksempel beskadiget emballage. Overskuddet går til verdens fattigste, som ikke har råd til at lade så meget som en bid gå til spilde.

”Med Wefood giver vi virksomheder en mulighed for at tage ansvar for deres madspild. Flere og flere virksomheder kontakter os, og vi hjælper dem med at sælge varerne til nedsat pris i vores butikker og giver overskuddet til mennesker i nød. Det er win-win for alle parter,” siger Jan-Martin Mikkelsen.

Fakta om Wefood:

  • I Danmark smider vi hvert år 700.000 tons spiselig mad ud. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over. Den fordeling ønsker Folkekirkens Nødhjælp at gøre noget ved. Derfor har vi åbnet Wefood – verdens første supermarked med overskudsvarer.
  • ”Bedst før” og ”Mindst holdbar til” betyder det samme. Begge udtryk henviser til den dato, producenten har fastsat som den dag, hvortil varen helt sikkert kvalitetsmæssigt vil være i orden. Ofte kan varen sagtens spises efter ”Mindst holdbar til”-datoen. Det er lovligt at sælge varer, der har passeret datoen, men supermarkederne gør det ikke - det gør Wefood.
  • ”Sidste salgsdato” anvendes på fødevarer med en forholdsvis kort holdbarhed. Datoen er et udtryk for, at varen kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis den spises derefter. Disse varer sælger Wefood ikke.