Gennemsigtigheden på erhvervsrejsen mindskes

Prisen på forretningsrejser er på vej op. Og samtidig er gennemsigtigheden på vej ned. Det melder et af landets største erhvervsrejsebureauer, BCD Travel, med afsæt i en ny 2019-prognose.

Og netop den manglende gennemsigtighed skal man være opmærksom på, virksomhed som privatperson. For hvem vil betale flere penge end nødvendigt for hotel eller fly, blot fordi det bliver sværere for os at gennemskue?

Hotelpriser på verdensplan vil stige med 1-3 % i 2019, og flyrejserne vil stige med 1-2 % på de fleste markeder. Væksten i efterspørgslen overstiger hoteludbuddet de fleste steder, og hvad gælder flypriserne forventes de at falde med 2 % i Latinamerika, forblive på samme niveau i Afrika, og stige med 1-2 % i alle andre regioner, også den europæiske.

”Både priser på fly og hoteller verden over ser i følge prognosen ud til at stige og også stige mere end tidligere forudsagt. Olieprisen er på vej op, men herudover oplever vi simpelthen en generelt bedre verdensøkonomi, som øger efterspørgslen på flyrejser. Flere og flere virksomheder vil udnytte de gode konjunkturer ude omkring i verden og øge deres samlede rejseomfang”, siger Thomas Friis Rasmussen fra BCD Travel. 

Hotelpriserne forventes at stige med 1-3 % på verdensplan med lidt variation alt efter, hvilken region man befinder sig i. Meget større udsving kan ses på landeniveau som eksempelvis i Indien, hvor der forventes at være en stigning på 6 % til 8 %. Til gengæld forventes der lavere satser på de afrikanske markeder, især i Etiopien og Marokko. På amerikanske markeder oplever man generelt flere og flere hotelbookninger - især i de større byer - som følge af at den amerikanske økonomi er blevet stærkere.  Rejsende kan derfor opleve problemer med at finde noget ledigt mange steder. 

”Set i lyset af denne udvikling er det interessant for virksomheder med store erhvervsrejsebudgetter, at flyselskaber og hoteller fortsætter med at udvikle deres dynamiske prissætning. Det resulterer oftest i, at gennemsigtighed i forhold til, hvad der er billigst hvornår, bliver langt sværere at overskue, med mindre man arbejder tæt sammen med aktører, der kan gennemskue og give dette overblik, f.eks. et erhvervsrejsebureau. Ved hjælp af et konsolideret rejseprogram kan vi nemmere identificere, hvor der er begyndende ´problemer´ og hjælpe virksomheden med enten at arbejde med intern adfærd (advance booking etc.) eller qua statistik at genforhandle aftaler med luftfartsselskaber, hoteller og biludlejningsselskaber”, siger Thomas Friis Rasmussen. 

Globalt forventes de gennemsnitlige flybilletpriser for regionale og interkontinentale ruter på både business og economy class at stige med 1 % i 2019. Regionalt vil de gennemsnitlige billetpriser variere mellem -2 og +3 %, hvor det største fald i economy class-priserne vil være i Latinamerika, og de største stigninger i business class-priser vil være i det sydvestlige Stillehavsområde. I Latinamerika vil øget konkurrence være ansvarlig for de nedadgående priser, mens det i det sydvestlige Stillehav vil være stillestående kapacitet og stigende efterspørgsel, som løfter de regionale flypriser.