Refinansiering - få styr på dine lån

Foto: PR

Mange mennesker har i perioder, hvor deres økonomi har været dårlig, set sig nødsaget til at optage et lån. Står du i dag i en situation, hvor du har mange lån, som du skal betale tilbage på, kan det hurtigt blive uoverskueligt. Med refinansiering kan du samle dine mange små lån i ét stort. 

 

Optagelsen af lån

Før man optager et lån, kan det virke helt usandsynligt, at man nogensinde vil gøre det. Ikke desto mindre kan alle komme i en situation, hvor de mangler penge. Dette kan for eksempel være, hvis du har været meget uheldig i løbet af kort tid.

Er din tand knækket og dit tag blevet utæt, er det klart, at der må gøres noget akut. Her har du ikke tid til at vente på, at du får pengene tjent ind. Skal du betale disse store, uforudsete udgifter, kan det derfor være nødvendigt at optage et lån. Er dette sket for dig mange gange, kan du lige pludselig stå med en masse lån, som du skal betale tilbage på.

En overskuelig tilbagebetaling

Det kan være, at du nu er kommet til et punkt i dit liv, hvor din opsparing er blevet så stor, at du ikke længere behøver at optage et lån, hvis uheldet skulle være ude. Står du i denne situation, kan du for alvor begynde at betale tilbage på dine lån. Dog kan tilbagebetaling ske på mange forskellige måder. 

Har du mange forskellige lån, kan det hurtigt blive overskueligt, hvis de alle har forskellige renter, gebyrer og løbetider. Vil du holde overblikket, mens du betaler dine lån tilbage, er det derfor en god idé at samle alle de små lån til et stort lån. 

Tid til at refinansiere

Hvis du vil samle alle dine små lån til et stort lån, kaldes det, at du skal refinansiere. Det kan være en god idé at refinansiere, fordi du på den måde kun skal forholde dig til én rente og én tilbagebetalingsperiode. 

Som du kan høre, er refinansiering i høj grad et værktøj, som du kan bruge, når du skal ud af din gæld. Med refinansiering bliver det nemlig tydeligt for dig, hvor mange penge du skylder væk i alt, samt hvornår du kan forvente at have betalt lånet tilbage. På den måde kan du lægge en plan, som du følger, så du ved lige præcis, hvornår du er gældfri.

Læg et budget

Det kan være enormt tyngende at vide, at man har en stor gæld. Sandsynligvis er det noget, som du tænker på, hver gang du vælger at bruge lidt ekstra penge. Vil du gerne slippe af med denne dårlige samvittighed, kan det være en rigtig god idé at lægge et budget.

I dit budget kan du sætte penge af til faste udgifter, til tilbagebetaling af dit lån samt til en opsparing og fornøjelse. Fordeler du dine penge i kategorier på denne måde, ved du lige præcis, hvor mange penge du har til rådighed. Så længe du holder dig inden for dette budget, kan du derfor bruge dine penge med god samvittighed. 

Gennemgå dine udgifter

Selvom det kan virke let at lægge et budget, som du kan overholde, kommer det naturligvis an på, hvor mange penge du skylder væk. Har du en stor gæld, skal du sandsynligvis tilbagebetale et stort beløb hver måned, og så er det ikke sikkert, at der er mange penge til fornøjelse.

Derfor handler det om at spare penge, hvor man kan. Dette kan du gøre ved at gennemgå dine udgifter. Lægger du eksempelvis mærke til, at du bruger uforholdsmæssigt mange penge på to-go kaffe, kan det være en god idé at lave kaffen derhjemme og tage den med i stedet for. 

Foto: PR

Spar penge på mad

En af de ting, som du ikke kan undgå at bruge penge på hver måned, er mad. Selvom du har et stramt budget, går det ikke, at du sulter dig selv. Dog kan du handle ind på mere eller mindre smarte måder. Et godt råd kan naturligvis være at kigge i tilbudsaviser, men har du ikke tid til dette i hverdagen, er der også andre metoder. 

Når vi køber fødevarer, har vi nemlig ofte en tendens til at gå efter de fødevaremærker, som vi plejer at købe. Sandsynligvis går du altid efter det samme mærke inden for leverpostej eller ketchup på trods af, at disse fødevarer ikke er billigst. Naturligvis skal smagen stadig være god, men hvis du finder et par fødevarer, hvor du skifter til et billigere mærke, kan du spare en hel del penge.